Vad innebär föräldrakooperativ?

.."det kanske inte verkar som världens roligaste, men när barnen och hustrun åker skridskor på dammen samtidigt som jag städar och så tar vi en paus tillsammans i solen på trappan med varm choklad och mackor, då känns det faktiskt ganska lyxigt"..

I Ur och Skur På Stubben är ett föräldrakooperativ och en ekonomisk förening. Barngruppen är relativt liten, vilket ger en stabilitet och trygghet. Föräldrarnas deltagande är en naturlig del av verksamheten och ger ett brett kontaktnät mellan familjerna och barnen. Men eftersom vi inte är så många krävs också en del engagemang.

Att vara aktiv i vårt föräldrakooperativ innebär att någon enstaka gång måste en förälder rycka in om det är sjukdom i personalgruppen, men det är inte ofta. Man hjälps också åt med att regelbundet städa lokalerna. Varje höst och vår är det en fixardag, då alla familjer hjälps åt att städa inne och ute eller med att reparera och sköta om lekstugorna, klätterleksakerna, sandlådorna och allt annat.


Driften av föreningen sköts av föräldrarna via arbetsgrupper. Alla föräldrar deltar aktivt i en av arbetsgrupperna hela tiden man är medlem. Dessutom sitter någon av föräldrarna i varje familj i styrelsen under barnets tid på Stubben.

Vid två tillfällen under året ordnas gemensamma fester med personal och föräldrar. Vid speciella tillfällen under året är hela familjen välkommen till Stubben, exempelvis för att fira lucia, för julmarknad, sommarpicknick, vernissage, stubbefrukost eller en fika i skogen.

Genom vårt engagemang får vi som föräldrar inflytande över vårt barns vardag, förstår verksamheten och får bättre kontakt med andra familjer.