Vår verksamhet

nPå Stubben är en I Ur- och Skurförskola. Personalen arbetar aktivt med barnen i olika utomhusverksamheter. Vissa dagar delar vi upp oss åldersmässigt i Knopp, Knytte och Mulle och gör utflykter anpassat till förmåga, ork och pedagogisk nivå. Men lika ofta blandar vi åldrar i grupperna. Ibland går vi till vår damm där vi följer grodornas utveckling från ägg, grodyngel och till sist färdiga grodor. Vi håvar och hittar även salamandrar, ryggsimmare, trollsländelarver och små fiskar. Vi tittar på dem och sen släpper vi naturligtvis tillbaka dem igen.

När äpplena är mogna i trädgården går vi säkert över till våra grannar på musteriet. Vi tar med oss så mycket äpplen vi orkar och kommer hem med extra god färskpressad Stubbe-äppelmust. Mer närproducerat blir det inte.

Ibland målar vi eller gör kollage med kottar och kastanjer eller löv, som vi samlat på våra utflykter. Eller så gör vi hemliga pyssel som mamma och pappa inte får se förrän till julmarknaden.

Och så gör vi experiment med luft och vatten, för att se vad som flyter eller vad som kan flyga. Vi lånar böcker på biblioteket och läser om Maja eller Max eller Spöket Laban eller kanske Linnéa. Då och då går vi på teater eller åker till olika museer som Naturhistoriska, Fjärilshuset eller kanske Skansen. Det är både kul och lärorikt.

Vi gillar ju utflykter men gården är också härlig. Där leker i sandlådan, i någon av våra lekstugor, pilkojan eller någon annan liten vrå som passar just idag. Det finns en plats för alla. Det finns bra planer för fotboll och landbandy, skidspåren ligger ofta fina på fältet framför oss. På vintern står skidorna framme så det är lätt att komma igång om andan faller på. Vi plogar dammen så även för skridskoåkning är startsträckan kort om vädrets makter är med oss.

Och så har vi ju vår kåta förstås. Där är det extra mysigt när vädret är regnigt eller kallt. Där kan vi ha samlingar med sång och musik, laga och äta mat, pyssla och läsa sagor eller äta frukt och smörgås.

Har man varit ute hela förmiddagen är det extra mysigt att vara inne ibland och spela teater för varandra eller lägga pussel, spela spel och läsa böcker och gå till ateljén och göra experiment, måla och klistra och göra blommor eller skulpturer.

Men mest är vi ändå ute. Det är skönt när man har mycket spring i benen.

I Ur och Skur

Varför gå in när det regnar? Det är ju då leran geggar som bäst. Vadå saknar matbord? Den här stubben duger väl bra? Det går faktiskt bra att ha både skola och förskola nästan helt utomhus. Smutsigare barn, men friskare och starkare – det blir resultatet.

I Ur och Skur är ett helt eget sätt att bedriva skol- och förskoleverksamhet. Barnen är ute nästan jämt. I Ur och Skur helt enkelt. Pedagogiken bygger på en upptäckarglädje och en nyfikenhet som lär barnen att se sambanden i naturen. Men också att använda alla sina sinnen. I Ur och Skur handlar om ett upplevelsebaserat lärande och friluftsliv för att uppnå läroplanernas mål.

Friska och starka barn
Forskning visar att barn som regelbundet vistas mycket utomhus drabbas av färre infektioner. Att leka i obanad terräng ger också bättre motorik och kreativitet. Bra för både kropp och knopp alltså.
Vill du veta mer om I Ur och Skur eller Friluftsfrämjandets barnverksamhet - klicka här